En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Parc Monceau

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sun, July 12, 2009 23:52:29

Parc Monceau er sær. Men her er også ret hyggeligt og lokalt og så er landskabet, hvis man kan kalde det det, meget afvekslende. Det sære er de knækkede søjler, minipyramiden, minitriumfbuen, minibroen m.m. som alt sammen ser ud som om de er støbt på det samme værksted i 1890.

Her ser/aner man et kunstigt minibjerg med et kunstigt vandfald. Bistaderne på toppen er dog rigtige nok.

Toiletterne ligner en oldgræsk pavillon med en imponerende søjlegang, men karusellen, den giver sig ikke ud for at være mere end den er, og den er vist også historisk, mindst lige så gammel som mig!

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post313

Freelance Museum

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Mon, July 06, 2009 23:00:28

Nu hvor vores Parisophold går på held og vi skal til at samle vores noget spredte erfaringer i en mere eller mindre brugervenlig guide, er det tid til at træde et par skridt tilbage og prøve at få et overblik over stoffet. Nå, det er godt nok lidt svært, men man kan da altid begynde at planlægge kommende projekter. Når vi nu er blevet guideskribenter, kunne man jo fortsætte serien (?) med en Japanguide. Jeg har godt nok ingen forudsætninger for at skrive en sådan, bortset fra min Japanbesættelse og interesse for ALT japansk. Nej det bliver nok ikke til noget. Men København, den kender vi, og HVIS vi skulle skrive en Københavnsguide, ville jeg foreslå vore læsere at tage en tur ud af København og besøge mit yndlingsmuseum Frilandsmuseet i Brede.

Er man glad for Frilandsmuseet vil man også have fornøjelse af at tage en tur ud af Paris, se det uomgængelige Versailleslot og gå gennem den enorme park til Dronning Marie-Antoinettes landsby. Her legede dronningen simpel hyrdinde med sine hofdamer, når hun trængte til at komme væk fra de strenge og højtidlige ritualer, som hendes liv på slottet var præget af.

Da vi besøgte landsbyen i lørdags forstod jeg pludselig dronningen så godt. Hun byggede sit eget frilandsmuseum, komplet med vandmølle, urtehave, vinmark og husdyr, måske et kunstigt idyllisk miljø, men dog meget mere menneskevenligt, end den uendelige og symmetriske park udenfor. Nej den er nu ikke så klinisk (mere?) den store park, men dronningen ville have små skæve huse og en yndig lille bro over en fiskedam med snadrende ænder, og alt hvad hun havde var pomp og pragt. Indbegrebet af luksusproblem, men dog et problem, og hun løste det på yndigste vis.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post287

Rue Lepic, altså kun det første, RIGTIGE stykke!

Gader, parker, pladser...Posted by Jens Vestergaard Jensen Thu, July 02, 2009 22:26:52

Tag metro-linie 2 og stå af på 'Blanche'. Gå op ad trapperne fra metroen og vend blikket opad, mod 'Montmartre'. Rue Lepic, i det 18. Arr., nu begynder turen, de lige numre er på højre side, de ulige, på venstre:

Nr 4: 'Au Jardin Lepic'. Den bedste grøntsagsforretning i gaden. Sæsonvarer, specialiteter, tørret frugt og generelt MEGET høj kvalitet. I øjebliket kirsebær, abrikoser, ferskner og meloner, sommersalater.

Nr 9: 'Boutique Moulin Rouge'. Her kan man købe 'merchandise', billetter og andet tingel/tangel der har med 'møllen' at gøre!

Nr 12: 'LUX BAR'. STEDÉT at indtage en 'café' i gaden...

Nr 11-13: 'Lintox'. Det må være een af de mest velassorterede butikker for underbukser til mænd?! Mangler du en mat-lilla G-streng eller en lyseblå frotté-udgave (med snabel dér, hvor kalorius burde være!), behøver du ikke lede mere, 'Lintox' er lagerførende!

Nr 14: 'Au Pain Rustique'. En rigtig, håndværksbager, gode baguettes og 'campagnes'. Måske er croissanterne bedre overfor?

Nr 18: 'Boucherie des Gourmets'. Lille slagter med rigtigr godt kalve/svine-kød. Også godt fjerkræ.

Nr 20b: 'La Fromagerie Lepic'. Stor og meget velassorteret osteforretning. Ejerne er et ungt par, der er meget interesserede i deres 'métier'. Jeg købte en rigtig god 'Morbier Fermier' ved sidste besøg.

Nr 20a: 'Charcutterie Langlois'. I denne forretning er det nærmest som om tiden er gået i stå (altså ment på den gode måde!). Alle produkter er selvsagt 'maison': rødbedesalat, selleri-'rémoulade', 'taboulé', 'salade de musseau'.....

Nr 23: 'Aux Vrais Produits d'Auvergne'. Lille butik, propfylt (og udelukkende) med varer fra Auvergne.

Nr 28b: 'Épicerie du Terroir'. Her kan man stort set få ALT, og det af bedste kvalitet. Nougat fra Montellimar, oliven/+olier fra Nice, sæber, småkager med (masser af) smør fra Bretagne...

Nr 28a: 'Les Petits Mitrons'. Dette er stedet at gå hen, hvis du vil forkæle dig selv, eller dine gæster, med en frugt-tærte 'comme l'autrefois'. Det er simpelt hen topklasse... Men glem ikke de salte varianter, de er også utrolig gode!

Nr 29: 'Bala Diffusion'. Gadens isenkræmmer. Jeg tror de har alt, hvad hjertet begærer?

Nr 30: 'Boucherie Roger'. Den største slagter i gaden. En rigtig herre-slagter, med eksemplariske 'Côte-de-Boeufs' og 'onglets' i stride strømme!

Nr 31: 'Lheritiers'. En efterhånden, sjælden kaffe/the-butik, med eget risteri. Derudover sælges der kopper, kander samt diverse udstyr til kaffe/the-brygning.

Nr 34: 'Pepone'. En stor fiskeforretning, med klassisk sortiment. Om vinteren er de meget stærke i muslinger (flere varianter), havsnegle og østers.

Der er godt og vel 300 meter op ad bakken. Ganske vist fortsætter Rue Lepic til venstre, opad, men det er som om, at gaden ændrer karakter, butikkerne bliver mindre kvalitetsbevidste og at der i det hele taget bliver flere og flere værtshuse. Og med værtshuse MENER jeg værtshuse, ikke lokale caféer/brasserier, med pub'er og den slags, der reklamerer med 'appi-our'!

Nej, den RIGTIGE Rue Lepic, er det første stykke, opad fra 'Place Blanche'.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post285

Jardin du Palais Royal

Gader, parker, pladser...Posted by Jens Vestergaard Jensen Wed, June 24, 2009 16:21:09

Parken, 'Jardin du Palais Royal' lige nord for 'Palais Royal' i det 1. Arr er en dejlig oase midt i det centrale Paris. Det er en meget 'pæn', nærmest trimmet park. Men med det fantastiske palæ i bunden af parken og de tre 'galleries' Montpensier, Beaujolais og Vallois omkring, bør det være sådan. Man er lige midt i noget af det mest elegante, Paris har at byde på! Metroen's linie 1 har et stop nær ved.

Trænger man til en lile pause fra ræset i Rue St-Honoré eller Rue de Rivoli, er denne have lige sagen. Der er blomster, skygge-fulde træer og springvand. Bedst af alt er næsten de komfortable, grønne metalstole, der står rundt omkring i parken til fri afbenyttelse. Her er det værd at lægge mærke til at de findes i to varianter: En almindelig en, der egner sig fortrinligt til at studere Paris-kortet eller en af de u-undværlige restaurant-guide. Og så en mere tilbagelænet version, med korte bagben og ryglænet i fast middagslur position. Den sidste kan ISÆR anbefales!

Selve 'Palais Royal' ved jeg ikke så meget om. Det er et meget imponerende bygningsværk, bygget til den legendariske (tænk bare på 'De Tre Musketerer'!) kardinal Richelieu en gang i løbet af det 17. århundrede. Ved kardinalens død testamenteredes palæ'et til kongefamilien. Herefter blev listen af royale beboere af palæ'et lang: Anna af Østrig, Ludvig d 14. og hans lillebror, en engelsk eksil-dronning, og mange flere...

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post256

Gravturisme

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Thu, June 18, 2009 12:01:32

Gravturisme er et vidt udbredt fænomen, ikke mindst i Paris. Her har kirkegårdene en særlig gotisk hygge/uhygge over sig og de kendte døde ligger tæt. På billedet ovenfor er det Chopin's grav på Père-Lachaise i det 20. arr. Og lige ved siden af ligger jazzpianisten Michel Petrucciani, så de får sig måske en lille snak om fingersætning og anslag. Turisthoben er en gruppe med guide der bliver vist rundt til de berømte grave på kirkegården, så det er ikke fordi der er sådan en trængsel overalt.

Mange grave og monumenter er utrolig smukke eller pudsige eller pompøse, her er masser at se på, også hvis man er mere interesseret i arkitektur og stilhistorie end i døde helte. Kirkegårdene kan dog ikke bruges som deciderede parker, man bedes respektere de dødes fred: picnic, leg og solbadning må man dyrke andetsteds.

http://www.paris.fr/portail/Parcs/Portal.lut?page_id=1702 kan man få information om alle Paris' kirkegårde og de berømteste grave. Besøg fx Cimetières de Montparnasse og læg en blomst på Jacques Demys, Man Rays eller Jean Paul Sartres grav.

Og hvis du er en ægte gravturist bør du også kende www.findagrave.com.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post247

Rue Daguerre og Ciné-Tamaris

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sun, June 14, 2009 22:04:44

Her har vi Agnes Varda i sin instruktørstol. Agnes Varda er en af mine største helte, hendes film er gennemsympatiske og inspirerende og når jeg ser dem bliver jeg så taknemmelig for at hun eksisterer og laver film.

På min Top 10 liste forleden er Rue Daguerre og Ciné-Tamaris nævnt samlet som et punkt, men det var fordi jeg ikke vidste at Agnes Varda er flyttet hjem fra île de Brehat til Rue Daguerre. Nu skal der nok bare stå Agnes Varda.

Ciné-Tamaris i nr 88 er et lille filmselskab der udgiver Agnes' og hendes afdøde, og måske mere kendte mand Jacques Demy's film. Selskabet har til huse i et ydmygt butikslokale med redigeringsudstyr (?), dvd-udsalg og kaffe på kanden, nej det ved jeg faktisk heller ikke, men lokalet har karakter af kaffestue, med kurvemøbler, uens kopper og nervøs-fløjl-detaljer. Her kan man købe Les Glaneurs et la Glaneuse, Agnes' fantastiske dokumentar om at sanke, dvs plukke efter. Eller dobbelt-dvden med tidligere omtalte Cléo de 5 à 7 og dokumentaren Daguerreotypes, der figurerer på min film Top 10 (bare rolig, det er de to eneste top 10 jeg har lavet). Daguerreotypes er et portræt af gadens handlende, den er fra 1975, så mange handlende er skiftet ud siden. Accordeonforretningen ligger der dog stadig.

Filmen var vores indgang til Rue Daguerre, men gaden viste sig siden at være vidt berømt i Paris for sit handels- og caféliv i den ende af gaden Agnes ikke har taget med i filmen. Agnes Varda bor i det pink-lilla (ja, det er ikke kønt) hus overfor Ciné- Tamaris. Hun er 81 år og lidt større i virkeligheden, end på det øverste billede.

www.cine-tamaris.com

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post245

På tur i et yndlingsarrondissement. Del 2

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sat, June 13, 2009 14:16:15

Jeg har stadig ikke helt forstået det her med blog, nu ligger del 2 jo før del 1. Synes du ikke det er irriterende? Så kan du glæde dig til vi udkommer som bog, så bliver der orden i sagerne!

Lige nord for Cité U ligger Parc Montsouris, kendt fra adskillige film. Eller måske ikke adskillige, men i Cléo de 5 à 7 af Agnes Varda (som jeg også vender tilbage til), møder Cléo en sømand i Parc Montsouris. Det eksotiske observatorium man kan se i filmen er revet ned nu, men betontræstammerne (jævnfør Buttes Chaumont), vandløbene, og den dejlige variation af skygge/sol er den samme som i 60-erne. Nå jeg var jo midt i en opremsning af film. Jeg kan kun finde på en til, og jeg er ikke engang sikker på at det er Montsouris der er med, men filmen er brandgod og hedder 14e arrondissement, så den bør under alle omstændigheder nævnes her. Den er 14. kapitel af kortfilmsamlingen Paris Je t'aime fra 2006, hvor 20 forskellige instruktører har lavet hver sin lille film om hvert sit arrondissement. 14e arrondissement er skrevet og instrueret af Alexander Payne, og jeg kan ikke anbefale den nok. Mange af de andre 19 film er også gode, kun en er decideret dårlig (gæt hvilken, hvis du har set filmen. Du kan vinde en postkorthilsen fra Paris!).

Parc Montsouris byder både på dukketeater, lækker legeplads, nedlagt RER-bane, birkelund, blomsterbede og en efter sigende god restaurant: Pavillion Montsouris.

Lige vest for parken ligger en række hyggelige gader (ml parken og Institut Mutualiste Montsouris) flere med atelierer, bl.a. Corbusiers tidligere atelier (hjørnet af Square de Montsouris og Avenue Reille), og andre misundelsesværdige huse. Også værd at spadsere rundt i...

Turen fortsætter i indlægget "Rue Daguerre og Ciné-Tamaris"

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post242

På tur i et yndlingsarrondissement. Del 1

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sat, June 13, 2009 12:50:55

Her på Parisblog er vi meget glade for det 14. arrondissement. Her er ikke meget at komme efter i form af turistattraktioner, hvilket holder mange turister væk (og hvem gider være sammen med dem/os?). Her er hverken særlig mondænt eller særlig sølle, her er bare dejlig hverdagsagtigt, og så ligger her nogen af de bedste (ikke eksklusive) restauranter og så Rue Daguerre, som jeg vil vende tilbage til. Selv beddet ovenfor ligger i det 14.

Igår helligede vi dagen til det 14. og startede helt nede i bunden, i Cité Internationale de l'Université. Cité U blev grundlagt i 1925 og er et stort område, et campus, hvor alverdens lande (nej ikke alle) har bygget et hus til sine studerende i île-de-France. Området er overraskende pænt og velholdt i betragtning af at her bor så mange studerende (132 lande er repræsenteret), man kunne forestille sig at der var traditionelle fighter og fester i og imellem de mange kollegier (ligesom i København), men midt på dagen en fredag sidder de nok og sveder over bøgerne, mens havemændene rydder op på de store græsplæner, tennisbanerne, beddene osv.

Her ses hhv. det danske hus, det svenske og selvfølgelig det japanske.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post241

'Jardin du Luxembourg'

Gader, parker, pladser...Posted by Jens Vestergaard Jensen Sat, June 06, 2009 12:38:24

'Jardin du Luxemboug' ligger i den østlige del af det 6. arr., groft sagt mellem gaderne: Saint-Michel, d'Assas, Raspail, Rennes, Vaugirard.

'Jardin du Luxembourg' er den største af de offentlige parker i Paris (her er kirkegårde, skove/'bois' og den slags IKKE medregnet), over 20 ha totalt set.

Der er, på trods af de UTROLIGT mange besøgende, en dejlig, rolig stemning i denne park. Der står en masse grønne metalstole til fri (altså gratis!) afbenyttelse. Der er et par vand-bassiner, små-søer, statuer, græsplæner, skyggefulde træer, serveringssteder, legepladser, tennisbaner, isboder, musikpavillon, dukketeater.

Paula og mig var egentlig på vej til 'Jardin du Luxembourg', for at træne med de modelskibe man kan leje i parken, for derefter at sejle med dem i een af søerne dér. Vi er jo i den situation, at vi har fået et træ-modelskib forærende og inden vi går i gang at samle det, var en prøvesejlads på sin plads. Men af en eller anden grund, kunne det ikke lade sig gøre at leje skibe, så det blev ikke til noget med en prøvesejlads i denne omgang.

Udenfor 'Jardin du Luxembourg', på Rue de Médicis, er der ophængt en slags fotoplanche-system på gitteret ind til selve parken. Her er der skiftende foto-udstillinger. I øjeblikket er der, i forbindelse med det forestående EU-valg naturligvis, 'glansbilleder' fra alle EU-medlemslandene. Den forklarende tekst er på fransk, engelsk og så landets eget. Danmark blev vist frem af Kronborg og et restaureret vikingeskib...

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post226

Det 19.'s lyksaligheder.

Gader, parker, pladser...Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Wed, May 13, 2009 23:43:47

I tidlígere indlæg har man kunnet læse om Jens' skuffelse da han fik opsøgt hhv Rue Copenhague og Place des Vins de France. Ingen af stederne levede op til deres fornemme navne. Igår gjorde vi igen forsøget, men denne gang indstillede på evt skuffelse: En af mine absolut yndlingskomponister har lagt navn til Place Francis Poulenc, der ser ganske uanselig ud på kortet, lissom Rue Eric Satie, ved siden af. De fleste turister vil ovenikøbet mene at pladsen og gaden ligger hvor kragerne vender, helt ude i det 19. Men nu er vi jo ikke almindelige turister, faktisk er vi professionelle turister, så vi kan ikke ignorere det 19. arr. Altså drog vi afsted for at se hvor galt det kunne være.

Desværre Place Francis Poulenc, du er ikke ligeså stor som Francis Poulenc.

Til gengæld var resten af turen rundt i det sydlige 19. en stor fornøjelse. Et område der kaldes Mosaïque bestod af de kæreste små "villas", de minder lidt om Kartoffelrækkerne i Kbh, men ligger ikke så centralt, så måske er de knapt så eksklusive?

Området ligger syd og sydvest for Place Rhin et Danube (Rhinen og Donau), som også er en dejlig plads, men et fint lille hotel.

Lidt længere mod vest finder man Parc des Buttes Chaumont, som er det mest dramatisk kupperede område i Paris.

Her står jeg og kigger ned fra det højeste punkt i parken, og det der måske ligner hvide roser dernede ved vandet er faktisk et stort kastanietræ set fra oven!

Buttes Chaumont er et populært picnic-sted og flere steder har man en flot udsigt ind over byen.

Jeg er vild med de grimme træ-efterligninger i cement som trappetrin og rækværk er bygget af. Hvem prøver de at nare?

Vores tur i det 19. endte oppe ved Bassin de la Villette hvor kanalen er ekstra bred. Her bliver der roet og padlet og på kajen kan man drikke øl, lege på legeplads eller gå indenfor og se en film i en af de to biografer på hver side af bassinets sydligste ende. Det besøgværdige Paris vokser dag for dag.

Se også anmeldelsen af vores frokost, som Jens har skrevet tidligere idag.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post174
Next »