En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Konkurrence og undskyld og hurra!

bla-blaPosted by Ane Rørdam Hoffmeyer Tue, August 23, 2011 22:45:26

Hey vi har en drønspændende konkurrence kørende. I har til på fredag til at svare rigtigt på det krævende stilhistoriske spørgsmål og deltage i lodtrækningen om en rigtig god guide til Paris.

Se indlægget om Madame Gres.

Undskyld at jeg har været sur og ikke har skrevet i lang tid. Jeg var i Paris i starten af juli og havde posen fuld af indlæg og fotos, da jeg i et uopmærksomt øjeblik lavede den brøler at slette alle de hundredevis af fotos jeg havde taget i Paris. I et par uger mindede denne blog mig kun om min egen stupiditet, så jeg holdt mig væk, men idag er det lykkedes mig, med anderledes kvikke venners hjælp at genskabe stort set alle de slettede filer. Hurra! Jeg vil gerne have lov til at sende en stor tak til Martin Andersen, Søren Larsen og ikke mindst dette seje program: PC Inspector File Recovery, som kan downloades gratis på www.pcinspector.de.

Her er et billede af en baggård for at fejre det.

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post362

Paris-abstinenser, del 10

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Mon, October 26, 2009 21:50:45

'Onglet à l'échalotte', nu må den være der?

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt komme til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Ja, denne gang ser den rigitg ud!

Meeen, alligevel gik det galt for den dér danske kok.

Hvem i alverden kan finde på, at servere en sauté af biodynamisk hvidkål, nedfaldsæbler fra Lolland og Torbens store skalotter til sådan en omgang godt, stegt kød?

  • Comments(1)//www.parisblog.dk/#post335

Paris-abstinenser, del 9

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Mon, October 26, 2009 21:45:13

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt komme til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

I Store Kongensgade nr. 52 ligger Restaurant Oubæk.

Indtil for få år siden havde restauranten en stjerne i Michelins røde guide til europæiske storbyer. Men gæsterne udeblev, økonomien blev trang, kokkene kedede sig.

Man sadlede om, ændrede madstilen, skruede ned for priser og stjerneambitioner. Nu satses der på franske klassikere. Oubæks nye restaurant blev med det samme enormt populær. Fantastisk mad til rimelige priser, glade gæster og fremragende anmeldelser.

Når man nærmer sig restauranten i Store Kongensgade skal man ikke lade sig narre af det lidt eksklusive indtryk man får. Wegners Y-stole, PH-pendler, elegante spejle og sort/hvide farver præger indretningen. Det er fortiden som stjernerestaurant der spøger!

En trappe ned til køkkenet, en trappe op til spisesalen. Nede huserer kokkedrengene, der er for øvrigt også blevet plads til et par gæster. Oppe er det fru Oubæk, Ann der regerer.

14-15 borde er der blevet plads til. Det er ikke mange pladser og derfor kører man kører to seatings om aftenen.

Bænket ved bordet kan man nyde et glas af husets champagne mens menukortet studeres. Der er en bred vifte af fristende muligheder: Fiskesuppe, moules, stegt foie gras, salater, hjemmelavede ravioli til at starte med. Confit de canard, boeuf béarnaise, helleflynder, kyllinge-frikassé, steak tartare kan følge efter. Og til sidst crème brullé, profiterolles eller sorbet.

Ved mit sidste besøg spiste jeg svamperavioli; en eksemplarisk ret med stegte vilde svampe og fem store hjemmelavede ravioli med fyld af svampekompot, serveret i en skøn, crèmet svampesuppe drysset med lidt grønt. Dernæst Oubæks steak tartare, en eksemplarisk servering. Kødet, grofthakket og rørt efter bogen, serveret med en blandet salat i en skarp vinaigrette.

Pommes fritter i en skål ved siden af. Oubæks fritter er i særklasse, og det har de været hver eneste gang jeg har spist her. Kort og godt!

Til sidst en god stærk espresso.

Flere vine serveres glasvis. Der er et godt lille vinkort: Matrot, Zilliken, Angeli, Duclaux, Jamet, Roch, Pacalet, des Tours, Veglio. Desuden reklameres der med et såkaldt kælderkort, der består af tunge flasker til skarpe priser. Der skal jo ryddes op i lageret fra gamle dage!

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post334

Paris-abstinenser, del 8

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Sat, October 24, 2009 14:05:02

'Onglet à l'Échalotte', eller hvad?

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt komme til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Der kan vel ikke herske nogen son helst tvivl om, at jeg anser 'Onglet à l'Échalotte' som en af de mest karakteristiske Pariser-bistro-retter, og at jeg er ydest begejstret for denne ret?

Men hvad ser jeg så?

Det er jo nærmest blasfemi at servere 'Onglet à l'Échalotte' på den måde som jeg stødte på hér forleden. Udbank et lille stykke råt 'onglet', evt mellem to lag plastik. Læg 'ongleten' på en egnet talerken. Marinér kødet med olivenolie og sød sennep. Skær en kogt kartofel i skiver og fordel på kødet, drys med lidt grønt og krydr godt med salt og peber. Anret tynde skiver af rå skalotteløg til sidst.

'Onglet à l'Échalotte', eller hvad?

  • Comments(2)//www.parisblog.dk/#post333

Paris-abstinenser, del 7

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Fri, October 23, 2009 20:49:58

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Et af de allerbedste tilbud til den der virkelig savner Paris OG samtidig er tørstig, er den lille vinbutik SKÅL på Østerbro i København. Med dels et sortiment der burde gøre selv den mest ambitiøse vinbutik i Paris misundelig og samtidigt et yderst kompetent og rutineret personale, er SKÅL så absolut et besøg værd!

Hold godt fast med hensyn til åbningstiderne: Fredage fra kl 12.00 til 19.00 og lørdage fra kl. 11.00 til 15.00. for en god ordens skyld kommer lige den præcise adresse her: SKÅL, Randersgade 33 kld, 2100 KBH Ø. Prøv også at se denne her:

www.petillant.dk

Listen over relevante 'pariser'-producenter er lang: Emmanuel Lassaigne, Francoise Bedel, Ulysse Collin, Houillon/Overnoy, Éric Nicolas, Jean Foillard, Yvon Métras, Le Fred, Montrieux, l'Arbre Blanc, Mathieu Dumarcher, Dérain, Clos des Vigned du Mayne.....

Kig forbi SKÅL, maske er der endda en 'dégustation'?

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post332

Paris-abstinenser, del 6

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Fri, October 23, 2009 16:55:23

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Man bliver så sulten i og med vejret bliver koldere. Og i den forbindelse er der IKKE mange restauranter med respekt for dem selv hér i København, der kune finde på at servere retter med grisetæer. Det er faktisk lige omvendt i Paris, der er det de restauranter med mest stolthed der gør det i grisetæer!

Der er ikke andet for, end at man må begive sig ud i kødbyen igen for at investere i et par friske grisetæer. Soignér grisetærene grundigt, brug evt både en grov neglebørste og en lill, skarp kniv. Kog grisetæerne helt møre i salet vand tilsat aromater. Når grisetæerne er møre, kan de anvendes til flere formål: Spis dem varme som de er, med store, melede kartofler, surkål og masser af Dijon. Panér i mel, æg, rasp og steg HELT sprøde og gyldne i ovnen, servér pom-fritter ved siden af. køl dem af i lagen og spis dem i gelé. Eller udben grisetæerne, fyld med friske rørhatte, steg dem op på panden og servér en salat af rå rørhatte ved siden af.....

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post331

Paris-abstinenser, del 5

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Fri, October 23, 2009 16:45:36

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

I ren desperation havde jeg, for at lede efter Paris-agtige oplevelser, taget turen til Århus. Og hér er der faktisk nogle muligheder for at lukke øjnene, nyde livet og drømme sig til byernes by!

Hvad med en 'café' , en 'demi' eller en 'Ricard' på Århus-klassikeren 'Café Englen' i Studsgade 3? Dernæst frokost på den forholdsvis nye restaurant/vinbar 'ET', altså ET som i det franske og! Kortet er klassikst, maden god og opskrifterne skrevet på væggene. Det sidste er ret praktisk?

Aftensmaden kan passende indtages på 'Restaurant Substans'. Denne restaurant drives af Louise og René, og er et af de absolut bedste spisesteder i Århus. I og for sig har 'Substans' måske ikke så meget at gøre med Paris, bortset fra, at en restaurant som denne OGSÅ ville have succes i Paris. Maden er snorlige, priserne yderst rimelige, stemningen dejlig uprætentiøs! 'Substans' ville være den ideelle restaurant, at invitere en pige, som hende på billedet ovenover, ud på. Desværre skal man til Paris, for at finde den ægte vare!

Aftenen kan passende afsluttes med en gåtur langs 'Seinen', nåhr nej: Åen...

  • Comments(1)//www.parisblog.dk/#post330

Pariser-abstinenser, del 4

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Fri, October 23, 2009 08:53:35

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne Paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Hvor skal man spise henne, hér i København, hvis man savner karakteristiske pariser-retter, à la Severo og La Cérisaie? Man kan jo altid selv gå i køkkenet og forsøge at genskabe den ægte pariser-atmosfære i privaten!

'En ret med æble/spinat, foie gras, hummer og 'boudin noir'

Sæt en god jernpande på komfuret ved svag varme. Steg nogle tykke skiver 'boudin noir' let sprøde på den ene side. Steg hummerhaler med et par minutter, skru op for varmen og steg et passende klodser foie gras møre, sammen med det øvrige. Krydr godt med salt og peber. Sautér æble og spinat i en klat saltet smør i en gryde ved siden af, tilsmag med salt og peber. Deglacér i sidste øjeblik med en 'filet' æbleeddike. Anret foie gras oven på hummer, oven på 'boudin noir', oven på æble/spinat.

'BON APP!!!'

  • Comments(1)//www.parisblog.dk/#post329

Paris-abstinenser, del 3

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Thu, October 22, 2009 22:28:02

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Er man går på jagt efter en 'Côte-de-Boeuf' af god kvalitet, eller såmænd bare en tynd 'Êntrecôte', løber man nemt ind i problemer!

Hvor går man hen?

I den seneste periode, er der ganske vist åbnet et par butikker her i byen, der sælger kød af rimelig kvalitet. Det eneste man bør være opmærksom i forbindelse med disse butiker, er at priserne her i København ligger 2-3 gange over udsalgsprisen på tilsvarende udskæringer i Paris. Tag i stedet ud til kødbyen, gå på jagt i de store kølerum, der hænger den eksemplariske kvalitet af danske, krogmodnede højreb. Sørg endelig for at have kontanter med!

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post328

Pariser-abstinenser, del 2

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Thu, October 22, 2009 22:19:33

Hvis man går rundt med sved på panden, tårer i øjnene og ryster let på hænderne, er det måske et tegn på Pariser-abstinenser? Man kan jo nemt kome til at savne paris, hér i efterårsvejret. Det vil jeg, i den følgende periode, forsøge at råde bod på, ved at bringe tips, ideer, opskrifter samt gode råd til ekskursioner, til den Paris-hungrende!

Én ting, der desværre er ret vanskelig at støve op her i byen, er den gode morgenkaffe, 'à la Canibale'. Løsningen må være en hjemmelavet version, selvfølgelig med kaffe hjembragt fra mesteren Duchossoy, 'Cafés Verlet' i det 1. Arr. Lun lidt mælk i en gryde ved siden af, mælkeskummet må være op til den enkeltes telperament?

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post327
Next »