En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Bling Bling Baccarat

Design m.m.Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Thu, April 30, 2009 11:39:24

Baccarat, er det egentlig noget med diamanter eller noget med krystalglas? spurgte jeg Jens igår, det eneste Baccarat-husets brandingarbejde havde efterladt i min bevidsthed var 'noget dyrt der glimter'. Nogle venner havde anbefalet et besøg i Baccarat's palæ på Place des Etats-Units i det mondæne 16. arr. Det er altid sjovt at få lov at komme indenfor, så jeg greb chancen, selvom dyre ting der glimter normalt ikke interesserer mig synderligt.

Baccarat er noget med krystalglas! Og det har det været siden Louis XV. Det er et stolt gammelt firma, der arbejder med de bedste materialer, de ypperste designere og de allerdygtigste håndværkere, har modtaget ordrer fra de fornemmeste kunder og vundet den største respekt. Det skriftlige materiale, der uddeles om Baccarat, er ved at svømme over af patos og stolthed.

Huset er en gave til Baccarat fra Marie-Laure de Noailles (1902-1970/71?) og rummer Baccarat's hovedkontor, tre butikker, et lille museum, en festsal og den berømte restaurant Baccarat Cristal Room. Marie-Laure de Noailles var en bemærkelsesværdig kvinde, hun levede i et vist nok ulykkeligt, men helt sikkert pengestærkt ægteskab med Vicomte de Noailles, der var homoseksuel. Hun var eksentrisk, intellektuel og gavmild, og havde en stærk interesse for tidens samtidskunst. Det er måske en lidt heftig beskrivelse, jeg har jo ikke mødt hende selv, men hvorom alting er, så støttede hun gavmildt alskens sidenhen verdensberømte kunstnere, mens de endnu var små: Bunuel, Dalí, Poulenc, Man Ray, Cocteau, ... og holdt vilde fester i familiens smukke palæ. Hun var også vild med Baccarat, og var efter sigende deres muse, deraf den betænksomme gave.

På museet kan man sidde i en af de smukke sale, der har undgået Philip Starcks 90-erisering og se en film om hvordan de allerdygtigste håndværkere arbejder med de bedste materialer, jeg elsker virksomhedsbesøg og dokumentarudsendelser om hvordan xxx bliver til, så der sad jeg godt. Ved siden af er der 3 små rum med historisk Baccarat: Vinglas til en tsar, bonbonnierer til en konge, tallerkener til Josephine Baker, ja der er ingen grænser. Nedenfor kan man se min egen favorit: Asymmetriske fasetslebne krystalglas fra 1971.

http://en.wikipedia.org/wiki/Marie-Laure_de_Noailles

www.baccarat.fr

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post145