En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Stof til eftertanke...

bla-blaPosted by Jens Vestergaard Jensen Wed, February 11, 2009 17:44:16

Man støder af og til på den påstand at Frankrig (og Paris) har tabt den gastronomiske pust! Tiden står stille ved komfurene, maden udvikler sig nærmest ikke og at kokkene drømmer om fordums storhed.

Madjournalister skriver at det er i Spanien, England og sågar USA at gastronomien for alvor rykker. Madmagasiner laver ranglister over verdens bedste restauranter. Men kan mad/gastronomi kan måles i tid som en 100m løbet på nikommaetellerandet? Paris ,og Frankrig i det hele taget, er ikke så velplacerede på disse ranglister, men en dansk restaurant har sneget sig ind...

Efter en lang gåtur i Paris' yderkant, det 19. og 20. Arr. kom jeg til at tænke på hvorledes mad nærmest gennemsyrer Paris. Der er simpelt hen mad over alt. Selvsagt er det ikke alle forretninger/markeder/bagere/restauranter der er leveringsdygtige i kvalitet i verdensklasse, men det generelle bundniveau er bare langt højere end andre steder. Og så er der jo det, at man mange steder oplever verdensklassen. Restauranter som Le Baratin, Severo, l'Astrance, Chateaubriand. Den lokale superslagter, bageren der langer lune 'Tradition-Flutes' over disken konstant, den nærmest ekstremistiske 'Nature-Caviste', små grøntsagsavlere og bugnende fiskeboder på gademarkederne...

Det får mig til at tænke på en af de gamle mestre indenfor feltet, nemlig Auguste Escoffier, der på et tidspunkt skrev:

'Man har ofte spurgt mig hvad der er grunden til at de franske kokke er andre landes kokke overlegne. Svaret forekomer mig enkelt: Man behøver bare at tænke på at den franske jord har det privilegium til overflod at producere de bedste grøntsager, den bedste frugt og de bedste vine i verden. Frankrig har tillige det mest delikate fjerkræ, det møreste kød, det mest varierede og velsmagende vildt. Frankrigs beliggenhed ved havet forsyner det med fremragende fisk og skaldyr. det er altså helt naturligt at franskmanden bliver en fremragende kok.'

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post23