En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Historisk Haute Couture

ModePosted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sun, July 12, 2009 14:34:34

Når du nu går forgæves til art deco smykkeudstillingen (jf. forrige indlæg), må du ikke fortvivle, for den anden store udstilling på Arts Decoratifs er en stor omvej, hvis ikke en rejse værd, og den kan ses indtil 31. januar.

Madeleine Vionnet (1876-1975) var en af Frankrigs allerstørste couturierer, og på denne udstilling kan man se hvordan og hvorledes det kom til udtryk. Vionnet var den første til at skære stoffet på skrå i kjoler, før havde det kun været brugt i foer. Når silkegeorgette, som var en af hendes yndlingsmaterialer, bliver lagt på skrå, falder det smukt og smyger sig om kroppen. Udfordringen er at placere sømmene smukt, især i lange kjoler, for stoffer på skrå er begrænset af stofrullens bredde, man kan altså ikke få så store stykker stof som man altid kunne tænke sig. Inspireret af Vionnets kjoler, blev det meget populært at skære stoffet på skrå, og efterspørgelsen på bredt stof førte til, at man vævede stoffer i op til 2 meters bredde.

Vionnet arbejdede meget undersøgende, hun draperede sine kjoler på en 80 cm høj trædukke og arbejdede med kvadrater og cirkler og andre enkle former i stof, som hun satte sammen, foldede, lagde i lag, vred osv osv for at komme frem til sine banebrydende designs.

Udover konstruktion interesserede hun sig meget for udsmykningerne, og hendes kjoler er tit prydet af fantastiske broderier, applikationer og perleudsmykninger, det må have taget op til måneder at udføre.

Den berømte indretningsarkitekt Andrée Putmann har designet udstillingen, de mange kjoler er repareret og sat i stand, og der er lavet små animationer, der viser hvordan nogle af kjolerne er konstrueret. Her kommer man dejlig tæt på haute couturen.

Billedet er fra museets hjemmeside, og som sædvanlig må jeg beklage at jeg ikke kan illustrere mine pointer, men udvalget af billeder på nettet er begrænset. Gå hellere ind og se udstillingen...

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post308