En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Turister på EPO

AndetPosted by Ane Rørdam Hoffmeyer Sun, July 12, 2009 23:38:00

Sidste chance for at dække vigtige institutioner i Paris, vi rejser på fredag. Tre museer og en park på en lørdag er vel ikke for meget forlangt for sådan nogle hard core professionelle turister som os. Vi koncentrerede os om det nordlige 8. arr., hvor vi (også) havde nogle huller.

Flere har uafhængigt af hinanden anbefalet os Musée Jacquemart André. Her hænger billeder af Botticelli, Rembrandt, Uccello og Tiepolo m.fl., som hr og fru Jacquemart André samlede med stor entusiasme og hængte op i deres slotsagtige hjem. Maria og barnet er et af deres yndlingsmotiver. Efter hr Andrés død indrettede fru Jacquemart hjemmet til et museum og donerede det til staten.

Og en ting er den imponerende kunstsamling, men hjemmet i sig selv er så sandelig også et besøg værd med smukke parketgulve, marmorskulpturer, gobeliner, søjler og hvad der ellers hører sig til i et palæ fra 1875. Børnene kom gratis ind og fik opgavehæfter og farveblyanter, så de var lykkelige, selvom museet nok i princippet henvender sig til et voksent publikum. Alm. billetpris er 10 euro.

158 Boulevard Hausmann. http://www.musee-jacquemart-andre.com/fr/jacquemart/

Ikke langt derfra ligger et andet tidligere rigmandshjem-nu museum, Musée Nissim de Camondo, hvis ejere tragisk nok uddøde som slægt og lod Les Arts Decoratifs, altså hvad man kan kalde kunstindustrimuseet, arve det imponerende hus i 1935.

Huset er indrettet i begyndelsen af 1900-tallet med alle moderne bekvemmeligheder: badeværelse med rindende vand og håndklædetørrer fx, ekstra lugt- og lydisoleret køkken, som i øvrigt er i en klasse for sig, både i størrelse og indretning, og en for tiden meget moderne elevator, der nok har vakt misundelse i nabopalæerne. Familien de Camondo, som havde deres formue fra bankvirksomhed i Konstantinopel, var, ligesom familien André, der havde deres formue fra bankvirksomhed i Frankrig, meget interesserede i kunst og møbler og opbyggede en stor samling, som står og hænger som da familien stadig boede her.

63 rue de Monceau, www.lesartsdecoratifs.fr

Går man om på bagsiden af Nissim de Camondo-museet kommer man ind i Parc Monceau, hvor dette billede er taget fra. Til højre ses Nissim de Camondo gennem et hul i bevoksningen, til venstre et andet fint lille museum: Musée Cernuschi, der viser asiatisk kunst. Hr Cernuschi var formuende pga bankvirksomhed, men den historie kan I få en anden dag. Museet har netop haft en udstilling med moderne kinesisk maleri, der så vildt god ud på plakaten, men som jeg ikke nåede at se. Til gengæld er det gratis at komme ind til den permanente udstilling, og servicen var i top da jeg havde brug for hjælp til klapvognen, hvor Betty lå og snorkede.

Jeg har efterhånden lært at elske Tangheste (keramikheste fra Tang/Zang-dynastiet), buddhafigurer arbejder jeg stadig på, men det fine gamle porcelæn faldt jeg for uden at tænke mig om.

7 avenue Vélasquez, www.cernuschi.paris.fr

  • Comments(0)//www.parisblog.dk/#post312