En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

En blog om mad, mode, m.m. i Paris.

Haute Couture

ModePosted by Ane Rørdam Hoffmeyer Tue, July 07, 2009 00:07:04

Min tid som elev af Jette With, tidligere draperingslærer på Danmarks Designskole med højt gråt hår, pink læbestift, aldrig-peelende cardigansæt, bælte i taljen med initialerne JW på bæltespændet, velsiddende selvsyede slacks med pressefolder, Hermes-taske og overklassedialekt, har givet mig en særlig ærefrygt for begrebet Haute Couture. Haute Couture er damebeklædning på et meget højt niveau, både håndværksmæssigt, materialemæssigt, designmæssigt og derfor også¨prismæssigt. Ægte Haute Couture fremstilles kun i Paris, hvor det skal være godkendt af Chambre Syndicale de la Haute Couture, og for at hjælpe respekten og mytedannnelsen yderligere på vej, gør de store Haute Couture huse det meget svært at komme ind til showene. De er forbeholdt gode kunder, hollywoodstjerner og pressen. Men ikke en hvilken som helst slags presse. Skribentaspiranter fra Skandinavien har som udgangspunkt ingen interesse for huse som Givenchy, Chanel, Dior og Lacroix. Jeg tror simpelthen aldrig de har haft en kunde fra Skandinavien i deres saloner, vi er alt for praktiske og økonomisk tilbageholdende, og vi bliver aldrig inviteret til en fest, der kræver en kjole til 40.000 kroner.

Ikke desto mindre mener jeg at Haute Couture (læg i øvrigt mærke til hvordan jeg i al min ærefrygt skriver det med stort) er vigtigt kulturstof, der bør interessere danskere selvom de ikke har tænkt sig at investere i tøjet. Det har jeg nu fået overbevist Politiken om, og dækker derfor fænomenet i en artikel senere på sommeren. Og det var så min strategi for at blive lukket ind i Haute Couture verdenen, et seriøst, professionelt projekt, som indtil videre har kastet 3 invitationer af sig plus diverse interviews.

Idag var jeg så til mit livs to første Haute Couture shows, og nu vil jeg jo ikke afsløre for meget, I skal jo læse artiklen i Pol når den kommer, men her er et par billeder fra salen, før show et gik igang,

Er du interesseret i Paris som modeby, skulle du tage at læse Alicia Drakes The Beautiful Fall, der er en meget veldokumenteret beretning om modemiljøet, også kaldet le monde, i Paris fra 1950erne til 90erne. Den er en lille smule kynisk fortalt, men den er ikke desto mindre interessant, hvis man vil vide mere om Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld, som er de to bærende figurer, og så alle de andre, designere, festaber, muser, forretningsfolk, kunstnere, modeller m.m., der omgav dem.

Her til sidst et lille selvportræt i rollen som modeskribent for en meget vigtig, meget stor og meget kulturel avis. Vil du i verden frem, eller til showet ind, så smør tykt på.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ane Rørdam Hoffmeyer Tue, July 07, 2009 22:13:47

Ja tak. Og nu er jeg oppe på 4 invitationer!

Posted by Metro-Pede Tue, July 07, 2009 16:06:15

Fandme godt hustlet, Ane!

RESPEKT!!!